Profiel

Mediation is...

Oog voor de mensen en hun verhaal hebben

OVER DE MEDIATOR


"Niets leuker dan eraan bijdragen dat mensen weer met elkaar in gesprek komen", dat is mijn motivatie om dit werk te doen. Na jaren in diverse functies in het midden- en kleinbedrijf te hebben gewerkt besloot ik om in de zomer van 2010 het roer om te gooien en een nieuwe weg in te slaan. Hoewel het werk dat ik deed leuk was, wilde ik toch meer 'met mensen werken'. Tijdens conflicten in mijn toenmalige werkomgeving viel mij vaak op dat de één iets heel anders verstond dan wat de ander gezegd had. Ik vond het opmerkelijk dat mensen elkaar blijkbaar niet meer verstaan zodra de gemoederen hoog oplopen.

Communicatie heeft altijd mijn interesse gehad en ook in mijn vrije tijd was ik veel met mensen en jongeren bezig. En als anderen van mening zijn dat je een bruggenbouwer bent, dan is de stap om mediator te worden niet zo groot. En dus ben ik in 2010 de mediationopleiding gaan volgen.


Na de basisopleiding afgerond te hebben ben ik eind 2010 voor mezelf begonnen. Niet direct, maar stap voor stap. En dan begint het eigenlijk pas. Als mediator ben ik begonnen bij Buurtbemiddeling in Apeldoorn waar ik veel vlieguren kon maken in mediationvaardigheden. En in de tussentijd dacht ik verder na over wat voor soort mediations ik wilde doen: Familiezaken, buurtconflicten, zakelijke mediations, overheid? Omdat ik van mening ben dat je beter goed kunt zijn in één of twee specialisaties dan dat je van alles een béétje weet, heb ik mij gespecialiseerd in famieliezaken (van start tot beëindiging) van de relatie en Mediation in Strafzaken. Bij die twee takken van mediation ligt ook mijn hart.

Omdat ik aangesloten ben bij de Mediatorsfederatie Nederland heb ik de verplichting om jaarlijks mijn kennis en vaardigheden uit te breiden in die twee specialisaties. Dat doe ik o.a. door het volgen van opleidingen, workshops en intervisie.


Het geeft me een voldaan gevoel wanneer je mensen uit hun conflictsituatie kunt halen om ze weer op een spoor met toekomst te zetten, al dan niet ieder hun eigen spoor. Je helpt ze om weer een nieuwe start te maken want ieder mens verdient daarvoor een nieuwe kans. Daarvoor kan het nodig zijn om eerst oud zeer op te ruimen door het bespreekbaar te maken. Dat is een spannend proces maar lucht enorm op. Daarna is er ruimte om naar de toekomst te kijken in plaats van naar het verleden. En is er zelfs ruimte om elkaar te kunnen begrijpen.

 

Een mediator beweegt zich op het boeiende vlak van emotie, communicatie en interactie. Ieder mens is uniek en heeft zijn eigen verhaal en emoties. Conflicten ontstaan vaak doordat mensen elkaar niet begrijpen en niet beseffen dat er ook andere visies zijn. Ik vind het een uitdaging om samen met de mensen te kijken naar de belangen en achtergronden van hun conflict. Als dat lukt dat zijn ze ook in staat om samen naar een oplossing te zoeken zodat hun leven niet meer door conflict wordt beheerst.


Mijn maatschappelijke bijdrage lever ik door als vrijwillig mediator mee te draaien in het rooster van de Relatiedesk, een loket van Stimenz en Apeldoornse Mediators. Mensen met vragen over hun relatie kunnen hier terecht om richting te krijgen. Daarnaast werk ik als vrijwillig coördinator voor de EigenKracht-centrale. In mijn overige vrije tijd ben ik actief bezig met muziek en ben ik graag in de natuur.MEERDAAGSE OPLEIDINGEN


2023 - EFM-2, Emotionally Focused Mediation, verdieping

2022 - EFM-1, Emotionally Focused Mediation

2022 - Intern Vertrouwenspersoon

2021 - Eigen Kracht - EK 2 (herstelbemiddeling voor groepen en buurten)

2020 - Scheiden en ondernemers (De Scheidingsdeskundige)

2019 - Financieel echtscheidingsadviseur (De Scheidingsdeskundige)

2019 - Trainer Prepare/Enrich

2018 - Tafelopstellingen bij echtscheiding

2017 - Facilitator Prepare/Enrich

2017 - Eigen Kracht coördinator - EK 1 ( voor individuen en families)

2015 - CASS aan tafel (Geef me de 5)

2013 - Mediation in Strafzaken (Centrum voor Conflicthantering)

2012 - Familiemediation (Mediation Trainingsinstituut)

2011 - Opleiding buurtbemiddelaar (Match-it)

2010 - Basisopleiding mediationNaast bovenstaande opleidingen regelmatig intervisies en seminars/workshop, variërend van één uur tot één dag. 

mediator Roel Pieterse

Roel Pieterse

MfN-Registermediator

LID VAN:

Logo Mediatorsfederatie Nederland
Logo Nederlandse Mediatorsvereniging
Logo Raad voor Rechtsbijstand
Logo Apeldoornse Mediators
Logo relatiecoach bij Prepare/Enrich
Logo Vereniging Mediators in Strafzaken

Vereniging van Mediators in Strafzaken